Anillusion

Groen ondernemen

Post-productie is over het algemeen een vrij vervuilende industrie vanwege het vele electriciteits verbruik. Na jarenlang op Strijp-S te hebben gezeten heb ik mijn bedrijf in 2016 verhuisd naar mijn eigen woning. Dit draagt bij bij een aantal punten die belangrijk zijn bij groen ondernemen:

  1. Mijn woning is in 2014 opgeleverd volgens de nieuwste normen op het gebied van groen bouwen. Natuurlijk kan het altijd nog beter, maar het huis heeft goede isolatie, eco CV ketel etc. Het huis heeft dermate passieve koeling dat airconditioning niet nodig is om comfortabel te werken.

  2. Waalre, de gemeente waar ik woon en werk, heeft een groen hart wat vaak verder gaat dan bij de meeste gemeentes en al helemaal op industrietereinen. Dit betekent in de praktijk vooral het veel uitgebreider scheiden van afval.

  3. Door vanuit mijn eigen huis te werken (en de grootste slaapkamer om te bouwen tot gadingsuite) hoef ik niet te reizen naar een kantoor in het centrum. Dit bespaart brandstof.

  4. Door er voor te kiezen om op één plek te leven en te werken hoeft er ook geen extra ruimte verwarmd, gekoeld, verlicht, onderhouden te worden.

  5. Apparaten verbruiken natuurlijk altijd electriciteit. Door altijd te kiezen voor LED (waar dit mogelijk is) wordt er minder verbruikt. Daarnaast hebben mijn 2 meestgebruikte computers een lage TDP. Aangeschaft met kosten- en milieubesparing in het achterhoofd.

  6. In september 2017 zijn er 12 zonnepanelen op het dak van mijn huis geplaatst. Ik ben, zelfs met alle apparatuur in mijn gradingsuite aan, bijna iedere dag wel aan het terugleveren aan de energiemaatschappij.